Bocskai Strand- és Gyógyfürdő

Hajdúböszörményi Termálkemping és Apartman

  • 3.png
  • 4.png
  • slide-940x270-1a.jpg
  • slide.png
  • slide1.png

Az úszás nem csak kitűnő nyári tevékenység, de jót tesz a szívnek, az izomtónusnak, és fogyás szempontjából is kiváló. De mint minden mozgásformánál, a fogyáshoz itt is elengedhetetlen a megfelelő étrend.

Hogyan égetjük el a kalóriát?

Azt a sebességet, amellyel a szervezet kalóriát éget el energiaként, anyagcserének nevezzük. Amikor sportol, az anyagcseréje megnő. Az, hogy ez milyen hatású, meddig tart, többek között függ a nemétől, a testfelépítésétől és a végzett tevékenységtől.

Egy 68 kilós személy egy egyórás úszás során mérsékelt tempóban nagyjából 400 kalóriát éget el, erőteljes tempóban pedig akár 700-at is, de az úszás közben elégetett kalória az intenzitás mellett függ még az időtartamtól, úszásnemtől, testsúlytól és az úszás hatékonyságától is. 

Melyik úszásnem égeti a legtöbb kalóriát?

Több kalóriát éget, ha gyorsabban úszik és nagyobb távot tesz meg. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden alkalommal a gyorsúszást kell választania, amikor a medencébe száll. Az elégetett kalóriák száma az úszás időtartamától és gyakoriságától is függ. Ám az az úszásnem fogja a legtöbb kalóriát égetni, amit a leginkább élvez, mert azt fogja a legnagyobb odaadással űzni. Az úszás  az egyik leghatékonyabb módja a fogyásnak, beleértve a hasi zsírt is, mivel a pulzusszámát az úgynevezett zsírégető zónában tartja. Az alábbi adatok egy nagyjából 64 kilós ember óránkénti kalóriaveszteségét mutatják:

  • Nyugodt tempójú úszás: 223 kalória
  • Hosszok úszása közepes tempóban: 528 kalória
  • Hosszok úszása gyors tempóban: 623 kalória
  • Hátúszás: 305 kalória
  • Mellúszás: 337 kalória
  • Pillangóúszás: 878 kalória

Hogyan kezdje?

A Bocskai Gyógyfürdőben reggeli sportúszás lehetősége minden szempontból kiváló választás a mozogni, fogyni vágyóknak. Kutatások bizonyítják, hogy azok, akik felkelés után mozognak egy jót, sokkal dinamikusabbak már a délelőtti órákban is. Ráadásul ilyenkor még nem fenyeget a leégés veszélye sem, és a  medence is szabadabb ebben a napszakban. 

Bármilyen edzésprogramba belekezd, fontos a fokozatosság. Ha túl hamar túl sokat edz, megnő a sérülésveszély. Kezdjen heti egy-három úszással, egyenként 10-30 percig. Minden héten adjon hozzá további 5 percet. Fontos a pihenés, amikor szükséges. Kezdetben úszhat egy kört, tarthat szünetet, majd úszhat egy újabb kört, és ezt a mintát folytathatja az egész edzés alatt.

Figyeljen az étrendjére!

Ha a fogyás a cél, akkor olyan kalóriadeficitet kell kialakítani, amely elegendő energiát biztosít az edzésekhez is. Edzés előtt legalább 30 perccel mindenképpen egyen valamilyen minőségi szénhidrátot, ha az úszás több mint egy órán át tart. Edzés után válasszon sovány fehérjét és kis mennyiségű minőségi szénhidrátot! Ne feledje azt sem, hogy annak ellenére, hogy a teste a vízben is folyamatosan izzad és megfelelő mennyiségű folyadékra van szüksége, hogy elkerüljük a kiszáradást! Medencéből kiszállva pótolja az elvesztett folyadékot!

forrás: shape.com

 




Hajdúböszörmény mobilalkalmazás

 
Ne maradjon le semmiről!

Nevezetességek, Éttermek, szálláshelyek, Városi rendezvények, GPS kalauz