Bocskai Strand- és Gyógyfürdő

Hajdúböszörményi Termálkemping és Apartman

  • 3.png
  • 4.png
  • slide-940x270-1a.jpg
  • slide.png
  • slide1.png

Előbb-utóbb mindenki átesik egy műtéten, a wellness-rajongók számára azonban gyakran nem egyértelmű, mikor használhatják újra a szaunát, vagy termálfürdőzhetnek utána újra? Mi a helyzet a sebgyógyulással? Jó ötlet-e a masszázs műtét után? 

 Bizonyos típusú műtétek után a gyógyfürdő és szauna használata segíthet a felépülésben és a fájdalom csökkentésében. Azonban fontos tudni, hogy a műtét típusa és az egyéni állapot alapján különböző idő múlva engedélyezett a gyógyfürdő és szauna látogatása. A sebgyógyulási folyamat függ az életkortól, az immunállapottól és a kísérőbetegségektől is. Idősek és legyengült immunrendszerű betegek esetén a sebgyógyulás is lassúbb. Emellett alapvető szabály, hogy csak akkor menjünk szaunázni vagy fürdőzni, ha a seb már teljesen begyógyult, minden varratot, kapcsot eltávolítottak, és a heg teljesen sima. Ellenkező esetben fennáll a fertőzések kockázata.

Szauna műtét után?

Számos kutatást végeztek az infraszauna műtét utáni sebkezelésre történő alkalmazásáról. A Journal of Surgical Research című folyóiratban közzétett tanulmány szerint az infravörös fény gyorsítja a sebgyógyulást, sőt, a gyulladást és fájdalmat is csökkenti!

A műtét utáni fájdalom egy részét az izomgörcsök okozzák, hiszen a beteg akaratlanul megfeszíti a műtéti terület körüli izmokat, hogy megpróbálja enyhíteni az ottani kellemetlen érzést vagy nyomást. Még hetekkel a gyógyulás után is előfordulhat, hogy a test más területein lévő izmokat túlterheli, hogy kompenzálja a beavatkozás helye körüli izomgyengeséget. Az infraszauna segít ellazítani a feszült vagy görcsös izmokat. 

Műtét után mennyi idővel használhatom az infraszaunát?

Az infraszaunázás előnyei egyértelműek - segít felgyorsítani a sebgyógyulási folyamatot, csökkentheti a fájdalmat, javíthatja a hangulatot, regenerálhatja a bőrsejteket, segítheti a tápanyagok eljuttatását a sérülés helyére és a szervezet gyógyulását a műtét után.

Vegye azonban figyelembe, hogy nyílt seb esetén nem biztonságos a szauna vagy a hőterápia bármely formája! Nagy a kockázata a fokozott vérzésnek és a fertőzésnek, mivel az izzadás szaporíthatja a baktériumokat. Általában akut sérülést követően legalább 2 hetet vagy annál hosszabb időt kell várni a szaunázással, de még mielőtt belekezdene, mindenképpen beszéljen orvosával, kövesse az ő ajánlásait!

Ne feledje! Ahogyan a műtétet követő időszakban csökkentené az edzés hosszát és erősségét, úgy a szaunában töltött időt is csökkentenie kell! Fokozatosan építse vissza a szokásos rutinját, és vegye figyelembe, hogy szervezete kezdetben nem biztos, hogy képes lesz kezelni a műtét előtt megszokott hőmérsékletet vagy  szaunázási időtartamot.

 Fürdőzés műtét után?

Nagyobb műtétek esetén és a műtéti területtől függően még nem feltétlenül ajánlott az úszás akkor sem, ha a vízzel való érintkezés már gond nélkül lehetséges. Mindig egyeztessen a kezelőorvossal, hiszen például Achilles-ín, keresztszalag- vagy vállműtétek esetében az úszás túl nagy megterhelést jelenthet a rekonstruált ín számára, ezért kezdetben ezt a mozgásformát kerülni kell. 

 Masszázs műtét után?

A masszázs nagyon hasznos lehet, de akár árthat is a még nem teljesen begyógyult sebeknek. A túl erős masszázs a seb felnyílásához vezethet, emellett a frissen gyógyult sebeken végzett masszázs gyulladást is okozhat. Masszázs előtt feltétlenül beszéljen erről orvosával!

Termálvíz vagy gyógyfürdő?

Arra a kérdésre, hogy a sebgyógyulás szempontjából a termál/gyógyvíz hosszabb ideig kerülendő-e, mint a normál fürdővíz, a szakértők nemleges választ adnak. Azonban fontos, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a seb teljesen begyógyult, és a kezelőorvos szerint sincs semmi akadálya annak, hogy újra belevessük magunkat a gyógyfürdőzésbe.

 

forrás: https://www.thermencheck.com/wellnessblog/e-sauna-nach-op-1697

fotó: unsplash - denny muller




Hajdúböszörmény mobilalkalmazás

 
Ne maradjon le semmiről!

Nevezetességek, Éttermek, szálláshelyek, Városi rendezvények, GPS kalauz