Bocskai Strand- és Gyógyfürdő

Hajdúböszörményi Termálkemping és Apartman

  • 3.png
  • 4.png
  • slide-940x270-1a.jpg
  • slide.png
  • slide1.png

A kánikula elől legtöbben strandra, vízpartra menekülünk, hogy enyhülést keressünk. Azonban a hiányos úszástudás, a biztonsági szabályok be nem tartása vagy  lebecsülése, az alkoholfogyasztás és a hideg vízbe ugrás is hozzájárul a vízi balesetekhez. Hogyan? 

Hidegsokk kockázat

A hideg vízbe ugrás ugyan gyors lehűléssel kecsegtet, ám még az egészséges szervezetre is veszélyes lehet! A hirtelen fellépő, erős hidegsokk miatt ugyanis fennáll a szívmegállás veszélye!

Szívbetegeknek semmiképp!

Azok, akik valamilyen szívbetegségben szenvednek, semmiképp ne ugorjanak hirtelen a hideg vízbe, bármilyen meleg is van! Minél melegebb van és minél jobban felmelegszik a test, annál hidegebbnek érzi a vizet, egyfajta sokkhatásként érzékelve azt. 

Riadókészültségben a test

Ha hirtelen merülünk a hideg vízbe, a bőrünkön lévő hidegreceptorok figyelmeztető jelzést adnak az agynak. A szervezet ezután stresszhormonokat, adrenalint és a noradrenalint szabadít fel, és a pulzusszám is megnő. Ugyanakkor az erek a bőrfelszín alatt összehúzódnak, hogy kevesebb hőt veszítsen a szervezetünk. Ez a védekező reakció megemeli a vérnyomást, így a szívnek gyorsabban kell pumpálnia a vért a beszűkült ereken keresztül. Ez a hirtelen vérnyomás-változás szívritmuszavart, sőt, akár szívgörcsöt, szívleállást is okozhat.

Emellett mikor a test hirtelen érintkezik a hideg vízzel, reflexszerűen elkezdünk levegő után kapkodni, ami komoly fulladásveszélyt jelent, ha a fejünk víz alatt van. Fokozott a veszély, ha már alkoholt is fogyasztottunk!

A lassú hűlés ajánlott

A hidegsokk különösen kockázatos a szívelégtelenségben szenvedők számára. Ám még egészséges emberek számára is veszélyes lehet a hideg vízbe ugrás, ha a hirtelen jött hideg idegreflexet vált ki. Ha az úgynevezett vagus ideg reflexszerűen aktiválódik, a pulzusszám meredeken csökken - ami eredménye hirtelen szívleállás lehet. Ezért úszás előtt erősen ajánlott a zuhany alatt fokozatosan lehűteni magunkat, majd ugrás helyett lassan, fokozatosan belemenni a vízbe. A testhőmérséklet lassú csökkenése megakadályozza az idegreflex kiváltását. Az erek nem húzódnak össze hirtelen, így elkerülhető a hidegsokk.

 

 

 

 

 

 




Hajdúböszörmény mobilalkalmazás

 
Ne maradjon le semmiről!

Nevezetességek, Éttermek, szálláshelyek, Városi rendezvények, GPS kalauz